Hur många gram är en sockerbit

by Johanna Kling

Hur många gram är en sockerbit?

Ärligt talat, det är en lättare fråga än man först skulle tro. Med tanke på vår dagliga dos av morgonkaffe och de söta anti-eftermiddags-kramperna är det faktiskt användbart att veta hur sockret räknas. En sockerbit väger cirka 3 gram. Stämmer inte det mot dina förväntningar?

Sockerform Vikt Sockerinnehåll
Sockerbit 3 gram ca 3 gram
Strösocker 1 tesked (5ml) ca 4 gram
Socker i frukt (fruktos) Mediumstor äpple ca 19 gram
Läskedryck 330ml burk ca 35 gram

Hur påverkar socker din hälsa?

Alla vet att vi bör undvika för mycket socker. Men varför? Här är några målade fakta som kan hjälpa dig att förstå varför för mycket sötma inte är så sweet efter allt.

  • För mycket socker kan leda till viktökning
  • Det kan öka risken för hjärtsjukdomar
  • Socker bidrar till försämrad oral hälsa
  • Det kan leda till typ 2-diabetes

Sockerbitar eller sockerfritt?

Yeah, socker kan smaka gott. Inget fel där. Men om vistelsen på hälsocupan tar mycket mer utrymme än glasskartan, kan det vara bra att ha lite koll på hur mycket socker du plockar i dig. Och nu när du vet att en sockerbit innehåller omkring 3 gram socker kan du göra mer medvetna val. Så, ska det vara ett extra sockerbit till kaffet eller bara en liten kopp svart magi? Valet är ditt. Kom ihåg, allt med måtta, för hälsa är en livsstil, inte en trend.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More