Vad ska man undvika att äta när man ammar

by Johanna Kling

Det finns vissa livsmedel som man bör undvika när man ammar, och i vissa fall kan det även vara gluten- och laktoshaltiga livsmedel. Här är din guide om vad man ska undvika att äta när man ammar.

Kan amning orsaka intoleranssymptom hos barnet?

Det finns viss forskning som tyder på att amning kan leda till symtom av gluten- eller laktosintolerans hos bäbisen. Även om dessa symtom skulle uppstå i samband med att du äter gluten- eller laktosrika livsmedel, finns det fortfarande mycket vi inte vet. Därför är det bäst att alltid diskutera eventuella bekymmer med din barnläkare.

Undvik vissa livsmedel

Det är känt att vissa livsmedel kan påverka mjölken och därmed orsaka obehag för barnet. Dessa kan variera från stark kryddig mat till koffein, alkohol och vissa mejeriprodukter. Även om det inte är vetenskapligt bevisat att undvika gluten och laktos förbättrar amningen, kan det vara värt att prova om barnet uppvisar tecken på intolerans.

Livsmedel Symptom hos barnet Alternativ
Stark kryddig mat Magknip, gaser Mild mat
Koffein Överaktivitet, sömnproblem Avkoffeinerade alternativ
Alkohol Sömnproblem, påverkan på utveckling Alkoholfria alternativ
Vissa mejeriprodukter Mjölkproteinallergi, laktosintolerans Laktosfria, mjölkproteinfria alternativ

Observera ditt barns reaktion

Vad ska man då undvika att äta när man ammar? Svaret ligger delvis hos ditt barn. Var observant på ditt barns reaktion efter amning. Om du misstänker att ditt barn reagerar på något du äter, pröva att utesluta det från din diet för att se om symtomen förbättras.

Tänk på att förändringar i kosten ska göras med eftertanke och i samråd med hälso- och sjukvården. Ditt välbefinnande är lika viktigt som ditt barns, och att amma kräver mycket energi. Se till att du får i dig tillräckligt med näring till dig själv också!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More