Så lyckas du med ditt poolbygge

by Johanna Kling

Sommaren kan kännas långt bort, men förr eller senare är den här igen. Nu är perfekta tillfället att börja planera din sommar, och kanske är det genom att investera i en pool? Här är några tips på hur du lyckas med ditt poolbygge:

Att tänka på innan man bygger pool!

När du ska bygga pool är det viktigt att första tänka igenom det ordentligt. Först och främst måste du komma ihåg att det tar tid och ansträngning att bygga en pool, så du måste vara beredd att lägga ner både tid och pengar. Dessutom måste du komma ihåg att en pool innebär ett ansvar, så det gäller att se till att den är rengjord och sköts ordentligt. Du ska också vara medveten om de olika lagarna och reglerna som gäller för poolbygge i Sverige, så att du vet vad det är som gäller för poolbyggen.

Du behöver också ha en bra plan. Innan du börjar gräva upp marken för att installera din pool måste du veta exakt vad du vill ha. Hur stor ska poolen vara? Vilken form ska den ha? Vilket material vill du att den ska vara gjord av? När du har besvarat dessa frågor kan du börja planera hur själva bygget ska gå till. Vill du göra det själv eller anlita professionell hjälp? Det blir oftast billigare att göra det själv, men mer tidseffektivt med en poolbyggare som också hjälper dig att välja rätt material och se till att allt görs på rätt sätt.

Kostnader och budget när du ska bygga pool

En pool är en stor investering, och det är viktigt att du tar hänsyn till alla kostnader innan du bestämmer dig för att bygga en. Du måste först och främst budgetera för materialkostnaderna, som kan variera beroende på vilken typ av pool du vill ha. Dessutom måste du budgetera för arbetskostnaderna, som inkluderar allt från grävning till installation av poolen. Oftast rekommenderas det att du anlitar en professionell för dessa sysslor, så det är viktigt att ta hänsyn till detta i budgeten. Det finns också andra kostnader som ska beaktas, såsom driftskostnader för vatten och el, samt eventuella reparationer eller underhåll. Innan du bestämmer dig för att bygga pool är det alltså viktigt att du har en bra budgetplanering, så att du inte blir chockad av de slutgiltiga kostnaderna.

Hur väljer man rätt poolstomme?

Det finns många olika typer av poolstommar på marknaden, och det kan vara svårt att veta vilken som är bäst för just dig. Det finns en uppsjö av olika material, storlekar och former, så det gäller att ta reda på vad du vill ha innan du köper något. En poolstomme är ofta anpassad efter hur stor pool du vill ha, så se till att mäta ytan först. Du bör också titta på materialet som poolstommen är tillverkad av. De flesta är gjorda av plast eller fiberglass, men det finns även träpooler. Träpooler har ofta ett mycket lägre pris, men de kräver också mer underhåll. En poolstomme av betong är oftast dyrare i inköp, men de håller längre och kräver mindre underhåll. Thermopool byggs upp av thermoblock fyllda med betong och armering. Detta är den mest hållbara och starkaste på marknaden just nu. När du väljer material för din poolstomme bör du också titta på hur den ska monteras.

När ska man börja poolbygget?

Det finns ingen exakt tid på året som är bäst för poolbygget, utan det beror helt på vilket klimat man bor i. I Sverige är det vanligast att bygga poolen under våren eller sommaren, när temperaturen är varm och solen skiner. Då har man också möjlighet att använda poolen under en längre period. För att ha tid till att planera både budget och själva bygget är det dock bra att börja hela projektet redan på hösten. På så vis blir det inga förhastade beslut, utan ett välgenomtänkt poolbygge.

Vart ska man placera poolen?

Det finns ingen exakt regel för hur du ska placera poolen, men det är viktigt att tänka på att den ska vara i närheten av en vattenkälla så att du enkelt kan fylla den. Du bör också tänka på att placera den på en plats där det finns lite skydd från solen, så att du inte blir alltför varm när du badar. Men det är dock trevligt om poolen är placerad med mestadels dagssol. Ifall du har en stor trädgård är det bra att tänka på hur privat du vill att poolen ska vara. Det kan vara trevligt att ha så lite insyn från grannar som möjligt. Det är även bra att tänka på att inte ha poolen under träd, eftersom det kommer falla ner löv i poolen.

Att börja planera ditt poolbyge är det allra första steget och nyckeln till ett lyckat projekt. Med dessa tips i bakhuvudet kan du smidigt bygga din nästa pool!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More