Ordna halloweenfesten hemma

by Johanna Kling

Halloween har sina rötter i USA, men växer mer och mer även i Sverige. Fler och fler anammar halloween och ordnar både fester och pumpakarvning. Här får du flera tips på hur du kan skapa en halloweenfest som dina barn – och deras kompisar – sent kommer glömma. Tänk bara på att anpassa nivån av läskighet till barnens ålder och rädsla. Ingen vill bli så rädd att det inte längre är roligt.

Allt du behöver veta för en lyckad fest

Hösten är på intågande och med den kommer halloween. Det är en omtyckt högtid bland både barn och vuxna. Kanske inte så konstigt med tanke på att det egentligen inte finns någon åldersgräns på att skrämmas.

För att skapa en lyckad fest hemma för dina barn behöver du:

  • Tema
  • Dekorationer
  • Kreativitet
  • Tid för förberedelser

Tema

Det låter kanske konstigt att ha ett tema på en fest som redan har ett tema. Men, faktum är att om det finns en röd tråd är det så mycket enklare att planera och skapa en miljö som är riktigt läskig. Prata med dina barn en tid innan, vad tycker de är läskigt? Vad skulle de vilja göra eller klä ut sig till? De kan med andra ord ge dig många svar utan att veta att de i själva verket talar om exakt hur de vill ha sin halloweenfest.

Dekorationer

Något som är otroligt viktigt är halloweendekoration. De kan verkligen vara kronan på verket och skapa en fest som är minnesvärd för en lång tid framöver. Saker som spindelväv, häxnäsor, pumpor, olika belysningar och låtsasdjur är alla fantastiska dekorationer. Lägg därför ner tid på att planera olika dekorationer, du kan till exempel ta med barnen för att köpa pumpor som ni sedan kan karva ut tillsammans. Gör det till en rolig utflykt och skapa mer minnen tillsammans. När pumporna är klara kan ni sedan pynta med dem.

Kreativitet

Det är inte alltid det kan kännas aktuellt att köpa massor av dekorationer varje år. Lösningen kan vara att utnyttja det som finns i naturen. Med hösten i full prakt kan du samla ihop fina löv, pinnar, och annat att dekorera hemmet med. Att låta barnen får vara med och skapa sitt eget pynt kan vara ytterligare en rolig aktivitet tillsammans som sedan höjer spänningen inför festen. Skapa dekorationer efter temat ni bestämt till er fest och låt fantasin sätta gränserna.

Tid för förberedelser

Du kanske märker att det kan ta tid att planera och förbereda för en riktigt bra fest, men det är verkligen värt det. Ofta är det inte några stora saker som behöver förberedas, för det är i detaljerna det sitter. Servera chokladpudding i blöjor för att skapa illusionen av bajs, eller varför inte färga bålen riktigt mörkt röd så det ser ut som att det är blod.

Återigen, fråga barnen vad de önskar sig. Vad skulle de vilja äta, dricka och göra? Du kan sen hämta inspiration till att göra dessa lite mer läskiga. Spaghetti kan bli likmaskar, tacos kan se ut som likdelar. Bygg upp det omkring temat på din fest. Du kanske börjar se hur mycket enklare det blir med en röd tråd nu.

Andra saker som är värt att tänka på

När du så småningom har kommit så här långt i din planering är det dags att fundera på inbjudningar. Det är ytterligare en detalj som verkligen kan höja din fest. Du kan tillsammans med barnen göra inbjudningskort eller kanske en läskig video som inbjudan. Glöm inte att se till att inbjudningarna kommer ut i tid, och att få besked på hur många som kommer så snabbt som möjligt. Se även till att ta reda på eventuella allergier eller annat som kan vara bra att veta för att kunna göra en riktigt bra halloweenfest för dina barn.

En ytterligare rolig idé kan vara att ha mindre tävlingar. Barnen kan då få priser för till exempel bästa utklädnad. Hitta på roliga priser och låt så många av barnen som möjligt ha chansen att kamma hem fina priser.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More