När börjar bebisar sova hela nätter

by Johanna Kling

När det kommer till frågan ”när börjar bebisar sova hela nätter?” kan det vara lite av ett mysterium. Varje bebis är unik och därför kommer även deras sömnmönster variera. Generellt sett börjar dock många bebisar sova längre perioder vid ungefär 3-4 månaders ålder. Men kom ihåg, precis som vuxna så ha även bebisar olika sömnbehov! Och nu, låt oss ta en titt på några vanliga frågor som nya föräldrar ofta har om bebisars sömn.

Hur mycket sömn behöver en bebis?

Nyfödda bebisar sover mycket! De kan sova upp till 16-18 timmar per dag. Men, de vaknar ofta eftersom de behöver äta regelbundet. När de blir äldre, runt 3-4 månader, börjar många bebisar sova längre perioder på natten.

Vad kan jag göra för att hjälpa min bebis att sova hela nätter?

Att etablera en rutin kan vara nyckeln här. Försök att få din bebis att sova och vakna vid samma tid varje dag. Dessutom, passa på att göra nattiden till en lugn och avslappnande tid. Undvik att leka eller stimulera din bebis för mycket innan det är dags att sova.

Ålder Rekommenderad sömntid per dygn Antal tupplurer per dygn
Nyfödda (0-3 månader) 14-17 timmar 4-6
Spädbarn (4-11 månader) 12-15 timmar 2-3
Små barn (1-2 år) 11-14 timmar 1-2
Förskolebarn (3-5 år) 10-13 timmar 1

När bör jag oroa mig över min bebis sömn?

Om din bebis ofta har svårt att somna, vaknar ofta under natten eller verkar trött och grinig under dagen kan det vara dags att prata med en barnläkare. Det kan finnas många anledningar till att en bebis inte sover bra, inklusive sjukdom, nedsättning av sömnkvalitet, eller kanske en utvecklingsmilstolpe.

Kom ihåg, det tar tid för bebisar att lära sig att sova hela nätter, precis som det tar tid för dem att lära sig att gå. Ha tålamod och vet att det kommer bli bättre med tiden!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More