Kända Svenska Youtube Profiler

by Johanna Kling

Sociala medier har exploderat de två gångna decennierna. Vad som började som en kul hobby för de flesta, har idag utvecklats till att bli en legitim arbetssysselsättning. Likt som i de flesta västländska nationer, har även Sverige således sin beskärda del av ”Youtube-kändisar”. Dessa finns både för en engelsktalande publik som för mer hemvänliga svenskar. I den här artikeln skall vi kolla på just de mest populära svenskarna på Youtube.

Kända ansikten på datorskärmen

Vem vill inte bli rik och berömd genom att spela in roliga videos? Det är drömmen för de flesta som sysslar med sociala medieplattformar såsom Youtube idag. Dock var den kommersiella delen av Youtube inte en del av ursprungstanken med sidan. Det är dock den utveckling som sajten har tagit. Detta har lett till att det finns tusentals personer i världen som nu kan försörja sig väl genom att ladda upp videor till sin Youtube-kanal.

Bland dessa finnar även ett antal svenskar som nått en stor framgång på plattformen. Även om den svenska Youtube-sfären inte är särskilt stor, når den ändå ut till många tittare. Det största som skiljer svenskars framgång åt online, är om de gör videor på svenska eller engelska. Den sistnämnda kategorin är självfallet mer lyckosam om man söker en global publik.

Men vilken typ av videor gör de största svenska Youtube-kändisarna? Det finns mängder med områden att välja som ämne för sina videos i Sverige. Bland några finner man dataspel, vloggar, matrelaterade videor eller de som behandlar ämnet kring svenska casinon utan licens. Här nedan kommer du nu kunna läsa om de fem största Youtube-profilerna från Sverige.

Sveriges kändaste Youtube-stjärnor

  • PewDiePie
  • Therese Lindgren
  • Jocke & Jonna
  • IJustWantToBeCool
  • JLC

PewDiePie

Vi inleder listan med möjligen det mest kända namnet. Detta gäller inte bara för svenskar, utan för hela Youtube. Felix Kjellberg, betydligt mer känd som PewDiePie, är en svensk kreatör som uppnått oanade framgångar på plattformen. Han är idag den största Youtube-profilen i världen, vilket har lett till en enorm nivå av kändisskap som i tidigare tider bara film-skådisar och musikstjärnor kunde drömma om.

Denna hobby har även resulterat i att PewDiePie tjänar mångmiljonbelopp varje år. Han är mer eller mindre definitionen på en Youtube-stjärna och en förebild för mängder av kreatörer på sidan. Hans mest populära videos är de när Felix spelar dataspel och kommenterar vad som sker på skärmen. En annan aspekt av hans videos är kommentarer kring andra profiler på plattformen samt allmänna humoristiska sekvenser.

Therese Lindgren

Therese Lindgren är även hon en svensk Youtuber som blivit mycket framgångsrik. Hon gör sina videor på svenska och behandlar ämnen såsom livsstil, sminkning och vardagslivet. Genom sina år på plattformen har Therese lyckats samla på sig ett respektabelt antal prenumeranter, vilka i dagsläget uppnår över en miljon.

Detta har lett till att hon kan fokusera på sin Youtube-karriär på heltid. Framgången har även introducerat nya möjligheter för Therese inom underhållningssfären. Bland annat har hon givit ut två böcker, vilka har fått ett ganska så bra mottagande av läsarna.

Jocke & Jonna

Jocke & Jonna är lika mycket namnet på en Youtube-kanal som det är en saga om ett romantiskt par med ambitioner på sociala medier. De två laddade upp sin första video till plattformen redan i 2015 och har sedan dess bara blivit populärare med tiden. Likt Therese Lindgren gör även dessa två kreatörer sina videor på svenska.

Jocke & Jonna, vars riktiga namn är Joakim och Jonna Lundell, har ett fokus på humor i sina videos. Du kan helt enkelt förvänta dig att dra på smilbanden när du besöker deras kanal för lättsam och skrattfylld underhållning. Det är dock även ett inslag av reality-genren som gjort så att paret exploderat på sajten bland svenska tittare. De har idag bland annat över en miljon prenumeranter samt ett Tv-program på Disney+ där det jagas spöken.

IJustWantToBeCool

IJustWantToBeCool är en Youtube-kanal som grundades av trion Joel Adolphson samt Emil och Victor Beer. De tre driver tillsammans två Youtube-kanaler, där den andra är en uppföljare till den ursprungliga. Det bästa sättet man kan beskriva deras genre på Youtube som är humor och underhållning. De lägger bland annat ner mycket tid på att skapa den typ av komedisketcher som var blev populär under det tidiga 2010-talet på plattformen.

Något som utmärker IJustWantToBeCool och deras underhållningsformat är konsistensen i humorn. Som tittare kommer du återigen att finna länkar mellan de olika videorna, vilket tyder på en självsäkerhet samt stark övertygelse i deras sketchskrivande. Inte minst har detta blivit bekräftat genom att de tre har kunnat expandera sina karriärer bortom Youtube. Bland annat har de idag en komediserie som går på SVT Play.

JLC

JLC är ytterligare en riktigt lyckad svensk Youtube-kanal med en inriktning på humor. Den drivs av de tre killarna Jonas Fagerström, Lucas Simonsson och Carl Déman. Initialerna på deras förnamn är även namnet på kanalen. Till skillnad från de andra Youtube-kändisarna på den här listan, inledde JLC inte sin karriär på Youtube. Deras första sketcher laddades nämligen upp till en annan social medieplattform i Facebook. Efter att de sett framgång där, tog de dock klivet över till Googles sida.

En intressant och succégivande aspekt av JLC-kanalen är att den tycks lyssna på sin publik. Utöver deras komedisketcher, har de nämligen även många förslag på utmaningar och dylikt som lagts fram av tittare. Den här typen av interaktivitet med publiken har varit lett till att JLC idag står med över 700 000 prenumeranter. Utöver framgångarna räknat i antal tittare har Jonas, Lucas och Eric även fått utmärkelser i form av priser för sina videos.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More