Hur länge får man jobba efter 65

by Johanna Kling

Hur länge får man jobba efter 65?

Detta är en fråga som dyker upp hos många när de närmar sig pensionen. Många tror att de måste sluta jobba kl 65, men är det verkligen sant?

Antalet äldre arbetare har stigit stadigt i Sverige. Och många väljer att jobba efter 65, oftast för att de helt enkelt trivs med sitt jobb. Så då ställer vi frågan igen, hur länge får man jobba efter 65?

Lagar och Regler

Det enkla svaret är: så länge du vill. Enligt lag finns det ingen övre åldersgräns för att jobba i Sverige. Lagen om anställningsskydd (LAS) 1982 tog bort den tidigare pensionsåldern på 67 år. Nu varierar pensionsåldern beroende på ens individuella omständigheter.

Varför jobba efter pensionen?

Jobbar man efter pensionen är det ofta av flera anledningar. Vissa tycker det är roligt att arbeta, medan andra kanske behöver de extra inkomsterna.

Ålder Rätt till pension Möjlighet att arbeta
60 år Ja, beroende på försäkringen Ja
65 år Ja Ja
70 år Ja Ja
75+ år Ja Ja, om man kan och vill

Fysiska och mentala fördelar

Jobb efter 65 kan komma med många fördelar. Mental stimulans, fysisk aktivitet och sociala interaktioner kan alla bidra till att förbättra den fysiska och mentala hälsan.

Summering

Så hur länge får man jobba efter 65? Så länge du är fysisk och mental kapabel, och så länge du vill. Ingen kan tvinga dig att gå i pension, och ingen kan hindra dig från att jobba så länge du kan och vill.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More