Får man jobba in lunchen och gå hem tidigare

by Johanna Kling

Får man jobba in lunchen och gå hem tidigare? Nu, det är frågan vi alla vill ha svar på. Bli inte överraskad, men svaret är faktiskt ”Ja, men …”. Det finns vissa regler och bestämmelser att tänka på när det gäller denna speciella arbetsarrangemang som jag kommer att förklara för er nedan.

Rätt till Lunchpaus

Först och främst, enligt svensk arbetsrätt har alla anställda rätt till en lunchpaus. Det finns dock ingen laglig specificering av hur lång denna paus ska vara. Istället är det oftast fastställt i ditt anställningsavtal eller kollektivavtal. Genom att jobba under din lunchpaus bryter du denna del av avtalet, men om det är något de flesta arbetsgivare kommer att vara flexibla med under förutsättning att du får ett samtycke.

Flextid och Arbetstid

Vissa företag erbjuder flextid till sina anställda, som låter individen att flexibel med när och hur de utför sitt arbete, så länge som deras totala arbetstid för veckan uppfylls. Så, om du väljer att arbeta under din lunchpaus och lämna tidigare, så skulle du bara vara att använda din flextid.

Vad Säger Chefen?

Om din arbetsgivare är klok kommer de att förstå att du att göra detta för din personlig tillfredsställelse och stresshantering, vilket i sin tur leder till ökad produktivitet. Du bör dock alltid föra upp detta ämne med din chef för att vara säker på att det är okej.

Sammanfattning

För att sammanfatta, ja, du får jobba in lunchen och gå hem tidigare under förutsättning att din arbetsgivare är okej med det, och du följer arbetslagstiftningen. Men kom ihåg, tillräcklig vila och pauser är nödvändiga för att behålla optimal prestation och produktivitet – så glöm inte att ta hand om dig själv!

Aspekt Detaljer Effekt
Rätt till Lunchpaus Garanterad av arbetsrätt Ökad produktivitet
Flextid Erbjuds av vissa företag Flexibel arbetstid
Samtycke från Chef Nödvändigt för att ändra schema Undvika jobbkonflikter
Vila och Paus Nödvändighet för optimal prestanda Förbättrad effektivitet

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More