Du ser ju inte sjuk ut

by Johanna Kling

”Du ser ju inte sjuk ut” – Vad det egentligen betyder

I vår värld, är slänga ut fraser som ”du ser ju inte sjuk ut” alltför vanligt. Men vad innebär det egentligen? Låt oss dyka ner i detta, ska vi?

Att bedöma hälsa genom utseende

Visst, vi alla har hört det. Men det är viktigt att förstå att hälsa inte alltid är synligt. Så innan du nästa gång drar snabba slutsatser, tänk på det – bara för att du inte ser någon som sjuk, behöver det inte betyda att de mår bra.

Den osynliga sjukdomen

Vissa sjukdomar – som psykiska sjukdomar eller kroniska smärttillstånd – är inte synliga för blotta ögat. De kan ha allvarliga konsekvenser för individen, men inte manifestera sig fysiskt. ”Du ser ju inte sjuk ut”, kanske inte är det bästa sättet att närma sig någon som kämpar med dessa villkor.

Förståelse och empati

Det ultimata målet borde vara att visa förståelse och empati mot alla – oavsett om deras sjukdom är synlig eller ej. Så nästa gång, istället för att säga ”du ser ju inte sjuk ut”, varför inte fråga ”hur mår du egentligen?”

Sjukdom Synlig Osynlig
Benbrott Ja Nej
Depression Nej Ja
Flu Ja Nej
Fibromyalgi Nej Ja

Avslutande tankar

Kom ihåg, bara för att du inte ser problemet betyder inte att det inte finns. Så nästa gång du tänker säga ”du ser ju inte sjuk ut” – tänk två gånger.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More