De enklaste sätten att få tillgång till internet när du reser

by Johanna Kling

Vi har alla hört skräckhistorier från människor som har åkt iväg på en resa och sedan återvänt hem till en enorm räkning tack vare att deras mobilroaming när de är borta.

 

Den goda nyheten är att det här inte behöver vara du. Det finns massor av alternativ för att få tillgång till internet när du reser, allt från helt gratis till fler premiumalternativ.

 

Detta inkluderar alternativ för att vara online på din mobiltelefon, såväl som på andra enheter du kan ha med dig, inklusive surfplattor och bärbara datorer.

 

De bästa alternativen för internetsurf när du reser

 

Att ha tillgång till internet är enormt viktigt nuförtiden. Nedan hittar du tre alternativ som gör att du har bra tillgång till internet när du reser.

1. Använd din mobilleverantör

 

Det första du ska göra är att kontrollera med ditt mobiltelefonbolag om de erbjuder någon form av roaming som en del av ditt paket för de länder du besöker – ofta kallad en internationell plan. Detta kan vara det enklaste och billigaste sättet att surfa på nätet när du reser.

 

Vissa mobilleverantörer låter dig också köpa utländska roamingpaket på en daglig basis. Dessa ger dig tillgång till internet de dagar du verkligen behöver. Detta kan vara kostnadseffektivt om du bara behöver vara online under ett litet antal dagar, men kan läggas ihop under en längre period, i vilket fall du kanske vill undersöka de andra alternativen nedan.

 

Fördelar med att använda din mobilleverantör: Om din leverantör stöder roaming till ingen eller minimal kostnad på destinationen du besöker, kan detta vara det enklaste och mest kostnadseffektiva sättet att använda internet med minimal kostnad och ansträngning.

 

Nackdelar med att använda din mobilleverantör: Även om din leverantör stöder det, kanske hastigheterna inte är så snabba som du skulle få med de andra lösningarna nedan, på grund av begränsningar från din leverantör.

 

2. Köp ett SIM-kort för din resa

 

Beroende på vilket land du reser till kanske det mest kostnadseffektiva sättet att ha internet på mobilen när du reser är att köpa ett SIM-kort till din enhet för det land du reser till. Detta är i allmänhet vad många erfarna resenärer gör om möjligt, även om vissa länder gör det svårt att köpa lokala SIM-kort på grund av lokala bestämmelser.

 

Du kan antingen göra detta vid ankomsten, eller i vissa fall kan du köpa SIM-kortet innan du reser – till exempel detta alternativ för resenärer från Europa till USA.

 

När du har SIM-kortet i telefonen kan du bara använda detta för dina databehov.

 

För att detta ska fungera behöver du en olåst enhet – du kan kolla med din operatör om din telefon är upplåst, och de bör kunna hjälpa dig med att låsa upp den om du får lov.

 

Om din enhet är upplåst kommer du att kunna sätta in vilket SIM-kort du vill i den. Detta har fördelen att du kommer att kunna få maximala hastigheter som är tillgängliga i det landet eftersom leverantören kommer att vara lokal, och du kommer också i allmänhet att kunna göra saker som att koppla andra enheter till din telefon.

 

Undantaget är för resor inom EU – regler som infördes i juni 2017 innebär att leverantörer inte längre kan ta betalt för roaming i dessa länder, så ett SIM-kort köpt i ett EU-land bör fungera i alla andra EU-länder utan extra kostnad.

 

Var också medveten om att vissa länder gör det ganska svårt att köpa ett SIM-kort, vilket kräver att du har motsvarande personnummer eller annan lokal myndighetsutfärdad unik identifierare för att aktivera tjänsten. I dessa länder är du förmodligen bättre att undersöka andra alternativ.

 

Fördelar med att köpa ett lokalt SIM-kort: Att köpa ett SIM-kort utomlands ger dig vanligtvis de snabbaste lokala hastigheterna tillgängliga till det mest kostnadseffektiva priset, och är ett utmärkt alternativ om du har en olåst telefon och kommer att vara i landet mer än en dag eller två. Detta är perfekt för dig som gillar att spela på casino utan svensk licens eller måste jobba online medan du reser.

 

Nackdelar med att köpa ett lokalt SIM-kort: Ett lokalt SIM-kort kommer att ta lite ansträngning från din sida att hitta, beroende på vilket land du besöker, och aktivering kan ibland vara knepigt. Det kräver också en olåst telefon för att fungera. För korta vistelser eller flera landsresor (exklusive EU) är det förmodligen inte värt det. Dessutom, när du tar ut ditt svenska SIM-kort kommer du inte att ta emot samtal eller sms till ditt hemnummer.

 

3. Använd en bärbar hotspot

 

En mobil hotspot är en fristående enhet som ansluter till ett mobilnätverk för data och skapar en lokal WiFi-hotspot som du kan ansluta dina enheter till.

 

Detta låter dig få alla dina enheter online (praktiskt om ni är flera personer som reser tillsammans!), och betyder att du inte behöver oroa dig för att låsa upp din telefon. Vissa erbjuder till och med 5G-hastigheter, vilket innebär att du också får supersnabba hastigheter.

 

Detta är möjligen det enklaste sättet att koppla upp dig när du reser. En bärbar hotspot är också ett alternativ om du försöker få tillgång till internet i en husbil. Vissa bärbara hotspots låter dig ansluta en extern antenn för att förstärka din signal, som du kan montera på din husbil för förbättrad mottagning.

 

Nackdelen med allt detta fantastiska är att för att ansluta en enda enhet kommer en mobil hotspot vanligtvis att vara dyrare än de andra alternativen, och de erbjuder inte röst- eller textfunktioner – bara data. Kolla med din operatör först för att se om de erbjuder dataroamingpaket för din telefon, eftersom dessa ofta fungerar billigare om budgeten är ett problem.

 

Men om data och användarvänlighet är vad du är ute efter, och du har flera enheter som du vill ansluta (om du till exempel reser som ett par eller familj), så kan dessa vara kostnadseffektiva och mycket enkla att använda alternativet.

 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More