Bra mat för lever och njurar

by Johanna Kling

Bra mat för lever och njurar

Även lever och njurar kan njuta av en hälsosam diet. På samma sätt som andra delar av kroppen behöver de rätt näring för att fungera optimalt. För att ta hand om dessa vitala organ bör du inkludera en rad olika näringsämnen i din kost.

Gröna bladgrönsaker

Bladgrönsaker som spenat och grönkål hjälper till att rena både lever och njurar. De innehåller mycket klorofyll som hjälper till att ta bort giftiga ämnen i blodet.

Betor och morötter

De är rika på flavonoider och betakaroten, som hjälper till att förbättra leverfunktionen.

Äpplen

Äpplen är höga i pektin, ett ämne som hjälper kroppen att rensa ut giftiga ämnen. Dessutom underlättar de kroppens förmåga att ta hand om avfallet, vilket i sin tur hjälper levern och njurarna att hålla sig friska.

Avokado

Detta ämne hjälper kroppen att producera ett ämne som heter glutation, som spelar en viktig roll i leverfunktionen.

Mat Näringsvärde Fördelar
Gröna bladgrönsaker Rik på klorofyll Rensar giftiga ämnen
Betor och Morötter Hög i flavonoider och betakaroten Förbättrar leverfunktion
Äpplen Hög i pektin Hjälper kroppen att rensa ut giftiga ämnen
Avokado Producerar glutation Förbättrar leverfunktion

Mat att undvika

För att hålla levern och njurarna friska bör du också undvika vissa typer av mat och drycker. Alkohol, för mycket salt, och livsmedel höga i bearbetade socker kan alla skada dessa organ och bör konsumeras med måtta.

På samma sätt är det viktigt att dricka tillräckligt med vatten varje dag. Vatten hjälper till att rensa ut gifter från kroppen och håller njurarna friska.

I slutändan handlar det om att äta en balanserad diet full av hela, obehandlade livsmedel. Genom att äta bra mat för lever och njurar kan du hjälpa dem att hålla sig friska och starka.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More