Tips för när du planterar lökar och knölar

by Johanna Kling

Det finns många bra knep som du kan ta till för att skapa en fantastisk rabatt i trädgården. Lökar och knölar passar heller inte bara för att plantera i trädgården, utan trivs också bra i krukor. Här nedan går vi igenom tips för din lökplantering i vår.

Då ska du plantera lökar och knölar

Den bästa tiden på året för att plantera lökar och knölar kan variera. Det finns nämligen varianter som blommar på våren och andra som har sin blomningsperiod på sommaren eller hösten.

Du som planterar under våren kan med fördel välja sorter som dahlia, kalla, begonia, lilja och gladiolus. De ska planteras under våren, då risk för frost har avtagit och de blommar sedan under sommaren.

Var noga med vilka lökar du väljer

Det är viktigt att de lökar och knölar du väljer håller bra kvalitet. Satsa på fasta och stora knölar. Lökar som är större är generellt att föredra, eftersom de ofta ger mer blomning än vad mindre lökar ger. Hos en fröhandel som impecta kan du enkelt hitta lökar och knölar som håller bra kvalitet.

Välj ut en passande plats

För att få dina lökar och knölar att må som bäst är det avgörande var du planterar dem. Utgå inte enbart från var i trädgården de blir som finast att plantera, utan också var det finns solljus. Många lökar och knölar trivs där de får fullt solljus i minst några timmar varje dag. Det är också en fördel om jorden har bra dränering.

Planteringsdjup för lökar och knölar

Eftersom du måste tänka på planteringsdjup när du sätter lökar och knölar, kan det vara något mer knepigt än att plantera en fullvuxen växt. Tack och lov kan alla olika lökar planteras på ungefär samma djup. Du behöver alltså inte anpassa djupet efter vilken typ av knöl det är. Däremot kan djupet behöva justeras beroende på storleken på löken.

Lökar och knölar kommer i olika storlekar och därför kan planteringsdjupet variera från allt mellan 5 och 30 centimeter. Ett knep som gör det hela enklare är att plantera löken på ett djup som är ungefär 2 till 3 gånger storleken på löken.

Jordkvalitet där du planterar

Precis som alla växter mår lökar och knölar som bäst när de får gro och växa i jord av hög kvalitet. Lökar behöver en jord som är rik på näring. Ett enkelt sätt att göra jorden mer näringsrik är att vända ner komposterad jord i din rabatt innan du planterar.

Något annat som är fördelaktigt när du planterar lökar och knölar är att jorden är väldränerad. En väldränerad jord är luftig och gör det enklare för överflödigt vatten att rinna bort. En jord som är sandig och mullrik har ofta en bra dränering. Du kan själv skapa en väldränerad jord i din trädgård genom att blanda jorden med olika grova material som exempelvis bark, torv och kompost.

Plantera lökar och knölar i krukor

Lökar och knölar passar inte bara för att bli planterade i rabatter. Många av dem mår precis lika bra i en kruka. Exempelvis tulpaner, liljor och hyacinter blir mycket fina i krukor.

När du planterar i kruka får du mer flexibilitet och behöver inte tänka lika mycket på sådant som väderförhållanden och solljus. Lökar och knölar som sätts i krukor kan du också plocka in under vintern och sedan ställa ut igen till våren.

Tänk på att när du planterar i kruka behöver du ge lökarna samma typ av jord som när du planterar dem i rabatten. Du kan då exempelvis använda lecakulor för att skapa bättre dränering i krukan.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More