Antikroppar hur länge har man det?

by Samuel Engström
ANTIBODIES

Innan år 2020 var det få människor som regelbundet diskuterade antikroppar, globala pandemier och Folkhälsomyndigheten. Handtvätt var något man lärde sina barn, inte vuxna människor. Och munskydd bars endast av kirurger. Som du vet ändrades detta ganska fort under våren 2020. Sedan dess har sökningen ”antikroppar hur länge” återkommit på google om och om igen. 

Eftersom covid var en ny sjukdom kom det under den tidiga perioden lite olika bud kring hur länge man har antikroppar mot covid-19. Forskningen hade inte tillräckligt med data och underlag, och det var svårt att veta hur långtidseffekterna skulle se ut. Nu, år 2022, har forskare mer underlag att studera. 

Antikroppar från mamman

I en studie från Danderyds sjukhus, som publicerats i Läkartidningen, framkommer det att antikroppar kan finnas i blodet i ett år efter lindrig covidsmitta. År 2021 skrev samma tidning att antalet antikroppar sjunkit med hela 85 procent redan sju månader efter den andra vaccindosen togs. Det är med andra ord fortfarande skilda bud, och mer forskning behövs. 

Men alla behöver inte ha tagit vaccinet för att ha antikroppar. En snabb sökning på frågan ”Hur länge har man kvar antikroppar från sin mamma?” visar att nyfödda kan ha antikroppar i blodet i upp till sex månader efter att mamman tog vaccinet. Det gäller alltså bebisar som låg i magen när mamman tog vaccinet. Studien är mycket liten, med endast 40 deltagare. Men trots att studien är liten verkar svaret på frågan ”Hur länge har man mammans antikroppar?” vara cirka sex månader. 

Det är inte bara vid covid-19 som ditt immunsystem producerar antikroppar. Det gäller alla sjukdomar och virus. 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More