Vilken tid på dygnet är det billigast att tvätta

by Johanna Kling

Vilken tid på dygnet är det billigast att tvätta?

Det kanske inte är något vi ofta tänker på, men faktum är att det kan skilja sig åt när det gäller kostnaden för att tvätta vid olika tidpunkter på dygnet. Oberoende på var du bor kan energipriserna vara lägre under off-peak tider – vanligtvis kvällar och nätter.

Tid på dygnet Elpris (kr/kWh) Kommentar
06:00 – 10:00 1.60 Peak tid, högre priser
10:00 – 17:00 1.30 Normal pris
17:00 – 21:00 1.50 Peak tid, högre priser
21:00 – 06:00 1.00 Off-peak, lägre priser

Varför är det billigare att tvätta på natten?

Svaret ligger i elbolagens prissättning. När efterfrågan på el är låg, vanligtvis på natten, sänker de sina priser för att uppmuntra användning. På motsatt sätt, när efterfrågan är hög, som mitt på dagen och tidiga kvällen, skjuter priserna i höjden för att begränsa användningen.

Kan jag tvätta på natten?

Absolut! Moderna tvättmaskiner är mycket tystare än sina äldre motsvarigheter. Dessutom har många maskiner en fördröjd startfunktion, så du kan ställa in den att starta under off-peak tiderna. Tänk dock på att vara en bra granne och undvika att störa andra med eventuella ljud.

Vilken tid på dygnet du tvättar beror till slut på din livsstil, energibolag och kostnader. Men med lite planering kan du spara pengar och energi genom att tvätta vid rätt tidpunkt på dygnet. Så kanske det är dags att göra nattugglan till tvätthjälte!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More