Vad får man inte äta när man ammar

by Johanna Kling

Så du undrar, vad får man inte äta när man ammar?

Jag kan förstå att du kanske känner dig förvirrad, amning kan vara svårt nog, nu måste du även hålla reda på vad du äter! Men oroa dig inte, vi kommer att dissekera det tillsammans.

Födoämnen att undvika när du ammar

Innan vi börjar, är det viktigt att påpeka att ingenting är absolut. Alla kvinnors kroppar reagerar olika, och vad som fungerar för någon kanske inte fungerar för någon annan. Men här är en generell guide som kan komma till användning.

Födoämne Anledning Alternativ
Koffein Det kan göra barnet irritabelt och svårt att somna Avkoffeinerat kaffe/te
Graviditetsförbjuden mat, som vissa ostar och opastöriserad mjölk Risken för livsmedelsburen sjukdom Pastöriserade produkter
Vissa typer av fisk, som makrill och svärdfisk De innehåller höga halter av kvicksilver Fisk med låga kvicksilverhalter, som tonfisk och lax
Stark kryddad mat Det kan leda till magproblem hos ditt barn Mer milda kryddor

Kan det jag äter påverka mitt barn?

En stor fråga som cirklar amning är: ”Kan det jag äter påverka mitt barn?” Och svaret är ja och nej. Även om de ämnen du konsumerar kan påverka bröstmjölken, är det inte säkert att de orsakar problem för ditt barn. Men det är alltid bäst att agera på sidan av försiktigheten.

Vad ska jag göra om jag tror att min diet påverkar mitt barn?

Först, oroa dig inte! Om du tror att något du äter kan påverka ditt barn, kan du prova att eliminera det från din diet i några veckor och se om det gör någon skillnad. Pilottest är ofta den bästa metoden för att avgöra orsak och verkan.

Kom ihåg: varje baby är unik, och vad som fungerar för en annan kanske inte fungerar för dig. Så ta det med ro, glöm inte att andas och ta till dig informationen! Och glöm inte, du gör ett fantastiskt jobb!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More