Systrarna Grene – familjeföretaget som blev stort

by simon

Systrarna Grene, eller Søstrene Grene, som det heter på originalspråket är en butikskedja från Danmark. De säljer småprylar, inredning och ovanliga varor från hela världen. Företaget grundades 1973 i danska Aarhus och är ett familjeföretag. Företaget finns idag på flera ställen runt om  i Europa.

Snabbfakta om Systrarna Grene

Grundades1973
VarAarhus, Danmark
Antal butiker i Sverige13
Antal butiker totalt240

Systrarna Grenes butiker och stil

Sortimentet i Systrarna Grenes butiker är varierat men har ändå en tydlig stil. Deras produkter kan nästan beskrivas som en blandning mellan skandinavisk simplicitet, pastellens varma toner och en släng av gammaldags nostalgi. Låter det heltokigt får du helt enkelt besöka Systrarna Grenes webbutik för att själv ta en titt på sortimentet.

Skandinavisk inrednings- och livsstil har de senaste åren fått stor uppmärksamhet i andra länder. I USA kallar man det “Scandi” och de fokuserar mest på ljust trä, ofta björk, minimalistiskt uttryck och en slags svalhet. Du får själv avgöra om du tycker att det speglar skandinavisk inredning på ett bra sätt. Även om Scandi blivit poppis på den senaste tiden har ju dansk design varit på tapeten i många, många år, inom både inredning och mode. Systrarna Grene och deras produkter är med andra ord i gott sällskap.

Var finns butikerna?

Systrarna Grene finns främst som fysiska butiker men har även öppnat en webbutik. Butikerna finns även i länder som England, Tyskland, Frankrike och Finland. I Sverige finns det, år 2022, tretton butiker:

  • Finns Systrarna Grene i Malmö? Ja, på Triangeln och Emporia. 
  • Finns Systrarna Grene i Stockholm? Ja, på Gamla brogatan och i Liljeholmstorgets galleria i Liljeholmen. 
  • Finns Systrarna Grene i Kristianstad? Ja, i Galleria Boulevard. 
  • Finns Systrarna Grene i Mölndal? Ja, i Gallerian. 
  • Finns Systrarna Grene i Västerås? Ja, i Erikslunds Shoppingcenter. 

I Europa finns det, så klart, flest butiker i Danmark, tätt följt av Tyskland och sedan Norge och Frankrike. Det går med andra ord väldigt bra för det familjeägda danska företaget.

Butiker och produkter

Vad kan du förvänta dig när du besöker en av Systrarna Grenes butiker? Du kommer att mötas av en labyrintliknande design, där du går i en gång mellan hyllorna. På hyllorna finns allt från teburkar och skedar, till garn, ljus och gulliga små askar till barnrummet. Sortimentet är stort, men har ändå en tydlig röd tråd. I många liknande butiker känns produkterna lätt billiga och plastiga, men Systrarna Grene är noga med materialval och har främst produkter i trä och keramik.

Kedjan tar ansvar för miljön och har en ny ansvarsrapport, som finns att läsa på hemsidan. De arbetar aktivt för att bli mer miljövänliga och fasar bland annat ut engångsplast. Där finns även en lång lista på material och kemikalier som inte finns i deras produkter.

Olika miljöcertifikat

Systrarna Grene har en rad frivilliga certifikat, bland annat Svanen, Fairtrade och FSC.

Svanenmärket är den officiella miljömärkningen i Norden. Du har säkert sett symbolen på flera olika varor. Den innebär bland annat att produkten lever upp till stränga miljökrav och innehåller begränsat med hälsovådliga kemikalier.

Fairtrade används internationellt och märkningen garanterar att arbetare och bönder i utvecklingsländer får skälig lön och rättvisa arbetsförhållanden. Det är alltså en märkning som gör att du som konsument aktivt kan välja att agera emot exploatering av människors arbetskraft.

FSC är en märkning som handlar om miljö, trä och skog. Ett hållbart skogsbruk innebär bland annat att man inte fäller fler träd än vad skogen klarar av samt inte skövlar och förstör djur och natur. Det innebär även att man tar hänsyn till ursprungsbefolkning, vattendrag och sällsynta växter.

Om du – vilket du bör – bryr dig om naturen, människor och din hälsa kan du hålla utkik efter de olika märkningarna. Systrarna Grene har en hel kategori i sin webbutik där du kan läsa mer om märkningar och miljöcertifikat.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More