Skapa ett vardagsrum i skandinavisk stil

by Johanna Kling

Inredningsvärlden är full av olika stilar. Det finns ingen stil som passar alla, men alla kan hitta en stil som passar just dem. Om du drömmer om att skapa ett vardagsrum som andas av skandinavisk design har du kommit rätt.

När vi pratar om den skandinaviska stilen så präglas den av luftiga utrymmen med naturliga material, enkla färger och en minimalistisk anda. Ett vardagsrum i skandinavisk anda är därför minimalistiskt inrett med mycket trädetaljer, enkla färger och inte för många dekorationer och accessoarer. I den här artikeln går vi igenom några saker att tänka på för att hjälpa dig att skapa det perfekta skandinaviska vardagsrummet i ditt hem.

Naturligt ljus och ljusa färger

De skandinaviska länderna ligger långt upp i norr och har därmed inte mycket naturligt solljus under vissa delar av året. Därför är det inte konstigt att den skandinaviska designen har ett stort fokus på ljusa färger och naturligt ljusinsläpp.

Maximera det naturliga ljuset i ditt vardagsrum genom att ha gardiner eller persienner som släpper igenom mycket ljus. Komplettera den naturliga ljuskällan med matchande, neutrala färger som vitt, ljusgrått eller beige. Undvik att använda tunga och mörka tyger och tapeter på väggar och möbler.

Våga visa trädetaljerna

Ett annat centralt element i den skandinaviska stilen är trä, vilket är ett perfekt material för dig att implementera i ditt vardagsrum. Leta efter stolar, soffor, design fåtöljer och andra möbler med exponerade trädetaljer. Använd trädetaljer med deras naturliga utseende kvar för att skapa en varm och naturlig känsla i rummet.

Inred med omålade trämöbler och visa upp materialet även i form av golv, takbjälkar eller varför inte med en träpanel på väggen. Undvik att använda mörkare material, utan satsa precis som med färgerna på ljusare träslag som björk eller lönn.

Inred minimalistiskt i ditt rum

Enkelhet är nyckeln till en lyckad skandinavisk design. Håll inredningen minimal och undvik överdriven dekoration. Istället för att fylla rummet med möbler och detaljer är det bättre att lägga fokus på en öppen atmosfär.

Välj några välplacerade möbler av hög kvalitet med rena linjer och enkel design samtidigt som du rensar bort allt överflödigt i rummet. När du fått till det kommer du märka att rummet känns betydligt luftigare och mer välorganiserat än tidigare vilket bidrar till en lugnande känsla för alla som befinner sig i det.

Inred med naturliga dekorationer

Även om den skandinaviska designen ska vara minimalistisk kan några få dekorationsdetaljer ändå lyfta upp ditt vardagsrum. När du inreder ett skandinaviskt rum rekommenderar vi att du använder naturliga element när du dekorerar.

En grön växt eller två kan ge liv och färg till rummet på ett naturligt sätt som samtidigt bidrar med en friskare atmosfär. Du kan också lägga till en unik touch med till exempel stenar, snäckor och mer trädetaljer för att ge rummet en närhet till naturen.

Funktionella och användningsbara möbler

Den skandinaviska designen betonar funktionalitet och praktiskt användande av möbler och sätter funktionen över utseendet. Välj därför möbler som har en praktisk funktion och inte bara de som är snygga. Undvik onödigt stora möbler och håll dig till en enkel och ren design för bästa resultat.

 

 

 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More