När ska man åka in till förlossningen

by Johanna Kling

”När ska man åka in till förlossningen?” Det är ett ämne som ringer miljoner frågor i huvudet på blivande föräldrar. Det är inte alltid lätt att veta när det är ”riktiga” värkar eller bara ”träningsvärkar”. Här, låt oss prata om detta för att avklara tvivel.

När börjar förlossningen?

Förlossningen kan börja på flera sätt – knäpp i vatten, med eller utan smärta, eller början av arbetskramper. Dessa kan vara oregelbundna till att börja med, men när de kommer med mindre än 5 minuters mellanrum och varar i 60 sekunder eller mer, kan det vara dags att åka till sjukhuset.

Tecken på att det är dags att åka in till förlossningen

Lyssna på din kropp. Värkar som ökar i intensitet, varar över en minut och kommer regelbundet var 3 till 5 minut kan vara ett tecken på att det är dags att åka in. Om vattnet går och är färgat (grön/brun), ring direkt till förlossningen. Och om du är orolig, ring alltid in.

Tecken Vad det betyder
Oregelbundna värkar Förlossning kan vara nära, håll koll.
Regelbundna värkar var 3-5 minut Det kan vara dags att åka in till förlossningen.
Vattnet går Ring till förlossningen direkt.
Rörelseminskning från barnet Kontakta vården omedelbart.

Slutord

Att veta ”när ska man åka in till förlossningen” kan vara lite av en gissningslek. Men med dessa riktlinjer i åtanke, kommer du att vara mycket bättre förberedd. Och kom ihåg, det finns ingen dum fråga att ställa sjukvården – de är där för att hjälpa dig.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More