Hur vet man om man har järnbrist

by Johanna Kling

Hur vet man om man har järnbrist?

Vet du hur du lär känna om du lider av järnbrist? Det är en sådan viktig aspekt av vår hälsa som ofta förbises. Men oroa dig inte, jag är här för att hjälpa till.

Vanliga symptom

Några av de mest framträdande symptomen på järnbrist inkluderar trötthet, blek hud, kort andfåddhet och oregelbunden hjärtrytm. Du kanske dessutom lägger märke till att du blir lättare irriterad och har svårare att koncentrera dig.

Järnbrist test

Det mest effektiva sättet att diagnostisera järnbrist är genom ett blodprov. Om du misstänker att du lider av järnbrist bör du konsultera en läkare som kan utföra detta.

Symptom Beskrivning Handlingsplan
Trötthet En ständig känsla av trötthet och svaghet Massor av vila och en järnrik kost
Blek hud Huden ser blekare ut än vanligt Ett blodprov och eventuell järntillskott
Kort andfåddhet Andfåddhet efter att bara ha gjort något lätt fysiskt arbete Kontrollera dina järnnivåer och ändra din kost
Oregelbunden hjärtrytm Hjärtat slår snabbare eller oregelbundet Läkarbesök och eventuellt järntillskott

Vad gör vi nu?

Om du misstänker att du har järnbrist är det viktigaste att du tar dessa symptom på allvar och pratar med din läkare om dem. En livsstilsförändring kanske krävs, men det kan vara så enkelt som att förändra din kost.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More