Hur mycket motorolja ska man fylla på

by Johanna Kling

Hur mycket motorolja ska man fylla på?

Bilvård är både en konst och en vetenskap. Ledmotivet för detta är motorolja. Så, hur mycket motorolja ska man fylla på egentligen? Genomsnittligt, en bil behöver mellan 4 och 5 liter olja. Men det finns alla möjliga faktorer som kan ändra dina specifika krav.

Hur vet jag hur mycket olja jag behöver?

Först, när oljan är låg, tänds en indikatorlampan på instrumentpanelen. Lugn, det betyder bara att det är dags för påfyllning! Men kom ihåg, överfyllning kan vara lika skadligt som underfyllning. Så det är inte bara ”hur mycket motorolja ska man fylla på”, utan ”hur mycket motorolja behöver min bil?”.

Modell Motorstorlek Oljekapacitet (liters)
Volvo V70 2.0 D3 5.8
Audi A4 2.0 TDI 4.6
BMW 320d 2.0 5.0
Mercedes C220 2.1 5.5

Så, det vanliga omfånget är överlag mellan 4 till 6 liter. Men varje bil har unika specifikationer och skulle kräva olika mängder motorolja. Se alltid till att kolla föraren handbok för exakt oljevolym.

Vad händer om jag överfyller?

För mycket olja kan leda till för mycket tryck i motorn. Och vi vet alla att tryck leder till explosioner, eller hur? Skämt åsido, överflödigt tryck kan förstöra ditt vevhusventilationssystem och skapa läckor. Och varför vill man ha oljespill under bilen, eller hur?

Att fylla på för mycket olja kan skada dina motor tätningar och orsaka dyra reparationer. Så jag kan inte nog betona vikten av att veta ”hur mycket motorolja ska man fylla på”. Det rätta sättet att göra det är att låta oljan rinna ner i motorns oljepanna efter du har fyllt på, och sedan kolla nivåstickan. Så, glöm inte att dubbelkolla!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More