Hur många tänder har en vuxen?

by Samuel Engström
teeth

Att bebisar är helt tandlösa vet nog de flesta. Även att man med åldern kan förlora sina tänder. Men där emellan, när man varken är bebis eller åldring, vad händer i munnen då? Hur många tänder har en vuxen?

En vuxen människa har normalt 28 till 32 permanenta tänder. Att det varierar beror på om man får sina fyra visdomständer eller inte. 

Barn tappar vanligtvis sina mjölktänder runt sexårsåldern. När de permanenta tänderna sedan dyker upp kan de se väldigt stora ut i barnets lilla ansikte. Det beror på att tänderna är färdigväxta vuxentänder som ska hålla livet ut. Ansiktet växer så småningom ikapp, så att det inte längre ser oproportionerligt ut. 

Andra arters tänder

Människan är inte ensam om att födas utan tänder för att sedan få små mjölktänder som med tiden byts ut. Alla däggdjur har faktiskt mjölktänder. Här under följer exempel på andra tandrika djur. 

  • Hur många tänder har en vuxen hund? 42 stycken. Några få mer än människan, alltså. 
  • Hur många tänder har en vuxen katt? 30 stycken. Också ganska likt människan. 
  • Hur många tänder har en vuxen häst? 40 till 42 stycken. 
  • Hur många tänder har en vuxen tiger? 30 stycken. Hörntänderna är bland de största av alla kattdjur. Akta dig!

Precis som hos människor är det viktigt att ta hand om dina djurs tänder. Att ge dem tandrensande tuggleksaker och borsta deras tänder är bra för munhälsan. Kanske inte om du råkar ha en tiger hemma, men absolut på din hund. 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More