Boken som inte ville bli läst

by Johanna Kling

Vad menas med ”boken som inte ville bli läst”?

”Boken som inte ville bli läst” är ett kraftfullt uttryck som kan användas för att beskriva en bok som strävar efter att vara unik, oavsett om det är genom sitt innehåll, sin design eller sina värderingar. Kanske är det en bok som utmanar läsaren att tänka annorlunda eller att ifrågasätta de normer och värderingar som vi tar som självklara. På ett eller annat sätt utstrålar en sådan bok en slags självständighet och tjurighet – den vägrar att bli läst på något annat sätt än sitt eget.

Kan det vara en koppling till Marianne Lindberg De Geer?

Kanske kan man jämföra denna envisa bok med Marianne Lindberg De Geer själv. Hon är känd för att skapa verk som går emot strömmen och utmanar våra konventioner. Hon är definitivt inte någon som skulle skapa en ”vanlig” bok. Tvärtom, hennes skrifter skulle säkert ha just en sådan självständighet och vilja att skilja sig från mängden. Kanske kan hennes verk ses som ”böcker som inte ville bli lästa” – men som ändå bli det, och det just på grund av deras unika natur.

Så vilken lärdom kan vi dra av det?

Saken är att en ”bok som inte ville bli läst” kan faktiskt vara mer inbjudande än något annat. Liksom Marianne Lindberg De Geers konst, uppmuntrar den oss att tänka annorlunda, att se bortom det som vi förväntar oss och att vara beredda att utmanas. Så nästa gång du stöter på en ”bok som inte ville bli läst”, kanske du bara ska ta upp den och se vart den tar dig. För i slutändan är det detta som gör en trång läsupplevelse – möjligheten att gå bortom det väntade och upptäcka något helt nytt.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More