Är du ett fan av jazz? Då är det bara att gratulera – musikgenren har nämligen inte bara förmåga att få oss att slappa av – den har även en rad bevisade hälsofördelar!
Under det senaste århundradet har jazzen gjort en resa från bakgården in i finrummet, och nästan alla större städer har idag minst en jazzklubb. Det är inte heller ovanligt att höra musikstilen inne på olika restauranger, butiker och andra inrättningar – från cocktaillounger till casinon som lockar nya kunder och listar olika erbjudanden med gratissnurr samtidigt som de spelar jazz ur högtalarna.
I det här inlägget tar vi en närmre titt på vad jazz egentligen är, dess ursprung och vilka hälsofördelar det finns med de jazziga tonerna. Take it away!
Vad är egentligen jazz?
Om du tillhör skaran som uppskattar jazz men som inte riktigt kan sätta fingret på vad som definierar stilen kommer här en snabb genomgång av jazzens viktigaste element:
- Improvisation: Kreativ frihet och improvisation är några av jazzmusikens främsta signalement, och många jazzmusiker har sin egen individuella stil.
- Specifika instrument: Jazzmusiken byggs ofta upp av samma sorts instrument, bland annat saxofon, trombon, trumpet, trummor, piano, bas och gitarr.
- Call and response: Jazzmusiken är fylld av det som kallas ”call and response” på engelska. Detta mönster bygger på att en röst eller ett instrument svarar på ett annat tillrop för att tillsammans bygga en musikalisk dialog.
- Swing och blues: Jazz är mycket rytmisk och en stor del av det musikaliska mönstret inkorporerar swing och blues-toner.
- Synkop: Detta innebär att takten förskjuts och att oväntade toner betonas i musiken. Jazzartister gillar att blanda sina toner och överraska publiken genom att spela dem olika länge. Detta är en av de bidragande faktorerna som gör jazzmusiken mer spontan än andra genrer som gärna upprepar olika toner och refränger.
En snabbtitt på jazzens historia
Innan vi fortsätter till jazzens positiva effekter tar vi en titt på dess historia. Musikstilen föddes i New Orleans Mississippideltat när den afroamerikanska befolkningen blandade afrikanska rytmer med kabarémusik, kyrkomusik och marschtakter i slutet av 1800-talet. De element som ger jazzen dess särprägel härstammar huvudsakligen från västafrikanska musikkällor som slavarna tog med sig till den nordamerikanska kontinenten och som delvis bevarades i det framväxande jazziga soundet mot alla odds i den hårda plantagekulturen i den amerikanska södern. Det är dock otroligt svårt att beskriva den mångfacetterade jazzen eftersom den ständigt utvecklas och består av så många lager.
Man brukar säga att jazzen utvecklades i Storyville, en stadsdel i New Orleans som lockade med underhållning i människors hårda liv – ofta i kombination med illegalt spelande och prostitution – men även med dans och fantastisk musik. Det var på den musikaliska scenen i Storyville som jazzmusikerna fann varandra och tillsammans började utveckla genren fram tills det bredare genombrottet kom med legender som Buddy Bolden och Jelly Roll Morton.
5 fördelar med att lyssna på jazz
Förutom att vara en populär musikstil har jazzen en rad oväntade fördelar och anses av många vara bra både för vårt mentala och känslomässiga välbefinnande. Här kommer en titt på fem av de främsta fördelarna med att ha jazz i lurarna på jobbet eller på fritiden:
- Förbättrar humör och minne
En studie vid Johns Hopkins Medicine visade att jazz kan hjälpa oss att minnas saker och få oss på bättre humör. Det är dessutom bevisat att musikstilen kan göra det enklare för oss att sätta ord på våra tankar och utveckla språkliga färdigheter.
- Kreativa fördelar och förbättrad sömnkvalitet
Det finns många kognitiva fördelar med att lyssna på lugnande jazzmusik. Bland annat visar studier att musikstilen har förmåga att påverka hjärnans frekvens genom att stimulera theta- och deltavågorna vilka gör oss mer innovativa på dagen och förbättrat vår sömnkvalitet på natten.
- Lindring av stress och ångest
Jazz har förmågan att minska spänningarna i kroppen genom att generera alfahjärnvågor som i sin tur lugnar oss och minskar våra stressnivåer. Det spelar ingen roll om du lyssnar på samma jazziga låtar var dag eller varierar din repertoar – jazzmusik ett fantastiskt sätt att förbättra ditt mentala välbefinnande!
- De jazziga tonerna kan sänka blodtrycket
Vissa musikgenrer, däribland lugn jazz och klassisk musik, har visat sig sänka blodtrycket på lyssnaren. En av anledningarna är att blodkärlen vidgas vilket minskar risken för blodtrycksrelaterade hälsoproblem.
- Lindring av kronisk smärta och depression
På samma sätt som musik generellt kan stimulera glädjehormoner och lindra stress kan den även dämpa vår upplevelse av smärta. Detta gäller särskilt för jazz, klassisk musik och andra lugna toner som har förmågan att få oss på bättre humör.
Utöver dessa fem hälsofördelar kan lugnande jazz även hjälp mot migrän och vid sjukdomsrehabilitering samt återhämtning efter operationer. Älskar du redan jazz är det med andra ord bara att fortsätta lyssna på din favoritgenre och njuta av de positiva aspekterna – och om du precis upptäckt musikstilen har du massvis att se fram emot!